Tükendi
Gelince Haber VerBirçoğumuz için ‘kendini affetmek’ tanıdık bir kavram değildir…
Halbuki affetmelerin ilki, kişinin kendini affetmesidir.
Kendini affetmek; bireyin geçmişte hissettiği ve bilinçaltının derinlerinde yatan suçluluk duygularını bırakıp kötü hissetmelerden kurtulmasıdır.
Çoğumuz yaptığımız hatalar karşısında suçluluk duygusunu ne kadar yoğun yaşarsak, affedilmeye o kadar layık olduğumuza inanırız.
Oysa kişinin bir yanlış davranıştan vazgeçebilmesi için duygusal güçlülüğe ihtiyacı vardır… Bir yanlış davranıştan sonra kişi kendini ne kadar suçlarsa psikolojik olarak o kadar zayıflar… Ve içine düştüğü psikolojik zayıflık, onu benzer davranışları yaptıracak bir kısır döngüye sokar…
Adem Güneş, Kendini Affet’te okuyucularını, iç sesleriyle, dirençleriyle ve zorlantılarıyla tanıştırıyor... Suçluluk duygusu uyandıran iç seslerle nasıl konuşulacağını, dirençlerden nasıl kurtulunacağını, zorlantılarla nasıl baş edileceğini uygulamalar eşliğinde anlatıyor.
Kendini Affet suçluluk duygusunun etkilerinden kurtulup bilinçli seçimlerden oluşan bir yaşama geçişin yollarını gösteriyor.
Kendini Affet, Adem Güneş'in Bırak ve Rahatla ile ulaştığı okur kitlesine doğrudan hitap eden bir içerik sunuyor. Bireyin kendi duygularını, farkında olarak veya olmadan kendine yüklediği suçluluk duygularını, dirençlerini, zorlantılarını, iç seslerini ve bilinçaltından gelen savunmaları fark edip davranışlarını bilinçli seçimlere dönüştürmesine rehberlik edecek bir kitap. Kişinin kendini affetmeden kendini sevmesinin, kabul etmesinin, kendine şefkatli ve saygılı davranmasının ve kendiyle barışmasının gerçekleşmeyeceğini psikoloji biliminin verileriyle anlatıyor.
Kendini affetmemiş bir kişi, kendini kabul edemez… Kendini kabul etmemiş kişi, kendi ile barışık olamaz… Kendi ile barışık olmayan kişi, kendine şefkatli davranamaz... Kendine şefkatli davranamayan kişi, kendine saygı duyamaz… Kendine saygı duyamayan kişi, kendine değer veremez… Kendine değer veremeyen, başkalarına değer veremez…
Kitap affetme kavramına iki ayrı odaktan bakıyor. Önce bizi incitmiş kişileri affetmenin ne demek olduğunu, affetmek ve bağışlamak arasındaki farkı, incinmelerimizi fark etmeyi ve affetmekle bırakacağımız yükleri aktarıyor. Kitabın ikinci yarısı ise kişinin kendiyle barışık olmasının ilk adımı olan kendini affetme sürecine odaklanıyor. Çoğunlukla çocuk yıllarımızda edindiğimiz ve kişiliğimizin bir parçası haline getirdiğimiz suçluluk duygularımızı, kendini suçlu hissetmeye atfedilen kültürel anlamı, psikolojik sağlamlık ve suçluluk duygusu arasındaki ters ilişkiyi, incinmelerden sıyrıldıkça hissedilen genişlemeyi ve iyi ve doğru olan davranışları bilinçli seçimlerle yapar hale gelmeyi sağlayan psikolojik olgunluğu teorik ve pratik bilgiyi harmanlayarak anlatıyor. Ayrıca bir tür bilinçaltı ile konuşma çalışması olarak tanımlayabileceğimiz kendini affetme egzersizleri ile bu sürecin nasıl yürütülebileceğini gösteriyor.