Tükendi
Gelince Haber VerÜlkemizde daha ziyade Güvercin Gerdanlığı kitabıyla tanınan ve bilinen İbn Hazm, Erdemli İnsanın Yol Haritası'nda gencinden yaşlısına, öğrencisinden öğretmenine kadar herkesin ve her kesimin dikkate alması ve uygulaması gereken öğütlerde bulunuyor. İbn Hazm, Endülüs’te devletin karar merkezinde bir bakanın oğluyken, iç savaşta tüm varlığını ve mevkiini kaybetmiş, yoksulluğa düşmüş, ülkesini terk etmek zorunda kalmış, çok çile çekmiş bir ilim adamıdır. Onun için bu kitaptaki tespitler ve nasihatler, bire bir yaşanmışlıklara, ispatlanmış bilgi ve belgelere dayanıyor:
Kendi eksikliklerini başkalarından daha iyi görüp bilene ne mutlu!
Senin kusurlarını senin yüzüne vuran kişi, seninle dostluğunu devam ettirmek isteyendir.
Şöhret olma arzusu, kesinlikle yersiz ve yararsız bir arzudur. Bunun yerine akıllı kişi, sadece erdemlerini, ibadet ve güzel davranışlarını artırmaya özlem duymalıdır. Çünkü bunu yapan kimse güzel bir adla, mükemmel bir övgüyle, tam bir iyilikle ve saygın özellikleriyle anılmayı hak eder. Dahası bunlar onu Yaradanına yaklaştırır ve Rabbinin katında anılmak gibi eşsiz bir şan ve şöhret kazanmasını sağlar. Böylece de namı ve şanı sonsuza dek sürer gider.
Özellikle ismindeki "erdem" kelimesi ile günlük hayatın koşuşturmacası içinde "iyi bir şeyler" yapma, "hayırda bulunma" gereksinimi duyan ve bu gibi konularda kendinde eksiklik hisseden genç ve yetişkin kitle için bir motivasyon unsuru teşkil eden bu kitap, halihazırda İbn Hazm'ı benimsemiş ve görüşlerine aşinalık kazanmış kitle için bir el kitabı niteliğinde. Eser, "Nefislerin Tedavisi ve Ahlâkın Düzeltilmesi", "Akıllı Davranış ve Gönül Huzuru"," İlim Edinmek", "Güzel Ahlâk ve Görgü Kuralları", "Kardeşlik, Dostluk ve Nasihat" gibi çarpıcı isimlerden oluşan bölümleriyle birer paragraflık açıklamalardan sonra kısa kısa, vurucu, aforizma tarzındaki cümleleriyle okurun ilgisini ânında çekebilecek bir el kitabı, tam anlamıyla bir "yol haritası" niteliğinde.
"Kendini dünya ihtirası için harcayan kimse, yakutu çakıl taşıyla değişen kimse gibidir."
Kitap, Güvercin Gerdanlığı isimli eseriyle Türkiye'de oldukça tanınan bir isim haline gelen İbn Hazm'ın Sufi Kitap'tan yayımlanmış olan ikinci kitabı. Yazarın alanında çok bilinen, dostluğa, arkadaşlığa ve aşka dair kaleme alınmış bir kitabından sonra bu kitap, İbn Hazm kitaplığına katkıda bulunuyor ve yazarın dili ile anlatımına aşina olan kitle için önemli bir referans noktası teşkil ediyor.